Palm Residence

Villa Palm

Lund, 1964

Koistinen & Nyberg

The Villa Palm is perhaps one of the most well preserved works of the Nyberg/Koistinen era. Other than the modernization of the kitchen, the new owners have kept the building in pristine shape. A square within a square, the project situates a courtyard within an L-shaped brick volume bounded by low walls and landscape elements to create a sense of enclosure in what would become a dense neighborhood. The early images of the work portray it naked; in the open seemingly occupying an sterile landscape. Currently nature has formed layers around it further emphasizing its introverted spatial arrangement. Helsingborg bricks make up the walls as their mass shifts, recesses and achieves subtile articulation at windows, corners and other anomalies within the façade.

The project represents a turning point in both the work of Nyberg and Koistinen. Nyberg went on to create buildings that were often essays in one prime material; often archaic and primal masonry works, with others in supporting roles. Lessons learned here can be seen in Nyberg’s brick works at the Landsarkivet and the Chapel in Höör. For Kosintinen, the Högstadieskola in Klippan advances this language dealing with brick masses and corners in a way that makes the masonry walls appear planar rather than massive and volumetric.